Friday, July 12, 2024

14. juulil möödub Suurupi poolsaare rannast sadakond purjelaeva

Sel aastal saab traditsioonilisest purjelaevade regatist The Tall Ships Races osa kogu Eesti põhjarannik ja sel pühapäeval algava võistluse teise etapi stardijoon on plaanitud Suurupi poolsaare külje alla, meie randade vaateulatusse. 

Nimelt pühapäeval, 14. juulil kell 12 antakse Tallinna lahel start suurte purjelaevade paraadile, mis suundub kella viieks õhtul järgmise võistlusetapi stardijoonele meie valla koduranna lähedal.





Vaate purjelaevadele teeb veel erilisemaks asjaolu, et paraadiga koos alustavad mitmepäevast seilamist Muhu väina regati alused.

Fotod aastast 2007, samas piirkonnas, autor Dan Heering, Mereblog, Flickr.com



Alloleval kuvatõmmisel on näha regati teise võistlusetapi stardijoone asukoht, seega saab tuvastada, kus oleks kõige parem vaade merele.

Kuvatõmmis veebirakendusest nutimeri.ee


Kel võimalik, palju parema elamuse laevadest saab muidugi ise paadiga merel olles. 
Vaadake 2007. aastal pildistatud fotosid ja tehtud videosid samas asukohas, Suurupi külje all, kui regati võistlusetapp toimus Arhuse sadama ja Kotka vahel ning võistlejate finišijoon oli samas kandis.

The Tall Ships Races on igal aastal toimuv suur purjelaevade regatt, mida korraldatakse roteeruvalt üle maailma (peamiselt siiski Euroopas) ja osalevad purjelaevad tulevad kokku üle maailma. Sel aastal toimub regatt üle hulga aja taas Läänemerel ja eestipoolsete korraldajate mitmeaastase jõupingutuse tulemusel on seekord regati üheks ametlikuks sadamaks ka Tallinn.

Kogu regati kulgemise plaan juuni lõpust augusti alguseni

Regati esimese võistlusetapi start anti Klaipedas juuni lõpus suunaga Helsingisse, kus juuli esimesel nädalal peatuti. Helsingi ja Tallinna vahel kulgesid võistlejad vabalt ja viimastel päevadel on laevu järjest tulnud Eesti vetesse Käsmu poolsaarest alates, kus toimusid kapteniküla 500. aasta juubeli pidustused.

Sel nädalal on sadakond laeva Tallinna erinevates sadamates ja samal ajal toimuvad ka Tallinna Merepäevad.

Laevade liikumisi ja muud infot on võimalik jälgida telefoniäpist YB Tracking ja vaadata ka Nutimerest ja Marinetrafficu lehelt.

Merendusvaldkonnas ja purjetajate jaoks on tegemist kui iga-aastase Eurovisiooni toimumisega. Regatist võtab sel korral osa kuus Eesti purjelaeva ja purjekat. Regati laevad on varemgi Eesti sadamaid külastanud (nt 2013. aastal Roomassaares), aga seekord meie vetes juba ametlikult ja koos kohapealsete organiseerijatega.

Soovitan laupäeva veeta Tallinna piires asuvates sadamates, kus samu laevu näeb päris lähedalt, mitmeid saab külastada, ja tulge pühapäeval mere äärde laevu vaatama!

No comments:

Post a Comment