Wednesday, July 10, 2024

Kes on Tilgu sadama megakontserdisarja tegelikud kasusaajad?

Minu peamine küsimus on, et kellele on vaja 10-päevast kontserdisarja keset küla mere ääres? Teiseks küsimus, et mis kasu sellest saab Tilgu sadama jahtklubi ja kuhu selle MTÜ juhtkond teenitava lisasissetuleku investeerib (vallaga lepingujärgne kohustus ja lubadus koos aruandluskohustusega)? Kolmandaks küsimus, et mis kasu sellest kontserdisarjast saavad Harku vald, vallavalitsus ja volikogu liikmed?

Mitmed osapooled, sh volikogu aseesimees on mitu korda väitnud, et kasu saab kohalik kogukond, kellele tuuakse kultuurisündmused koju kätte. Tõesti? Kohalik kogukond ju ei täida selles asukohas nõutud kriitilist osalejate massi, et korraldamise kulud tasa teenida. Seda näitas ka 1. juunil korraldatud retrodisco, mis osalejate arvu poolest oli läbikukkumine ja korraldaja tuli vaevu ots-otsaga kokku (valla toetuseta jäänuks miinusesse). 
Kas kontserdikorraldaja täidab kohaliku kogukonna soove (tellimust)? Nii ja naa. Kohaliku kogukonna käest ei ole ju küsitud. Aga miks korraldaja ja jahtklubi selle riski on võtnud? Ilmselt kontserdile oodatakse piletiostjaid peamiselt Tallinnast ja usun, et korraldaja on selles kindel, et sihtgrupp seal neid kontserte tahab. 

Kas 10-päevast kontserdimüra ja võimalikke probleeme Tilgu teele on vaja kohalikele külaelanikele naabruses? Arvestades seda, et Starworld OÜ korraldas mitmeid aastaid Laulasmaa sadamas kontserte ja nüüd seda ei tee, võivad samad probleemis meile kanduda. Kohalikust kogukonnast enamik ei ole kasusaajad, saadakse hoopis pikemasse perspektiivi kanduvaid probleeme juurde, aga kontserdi korraldaja enam ei vastuta.

Kui hakkasin siinkirjeldatud küsimusi aprillis-mais esitama asjaosalistelt, siis sildistati NIMBY-süüdistusega ja kadeduse templiga. Aga kui asju aetakse hämaralt, kokkuleppeid tehakse mujal kui vallas ja külas, lisaks valetatakse, et külaseltsi juhatus on loa andnud ürituse korraldamiseks, dokumendiregistrist taotluse sisu ja esitajat ei paista jne jne, siis järelikult on tegemist asjaajamises suures ulatuses teerullimisega, mitte konstruktiivse koostööga.

Kõik kontserdisarja kaitsjad räägivad ja kirjutavad kui päheõpitud fraase, kuidas tullakse kohalikele head tegema ja kuidas Tilgu sadama jahtklubi saab sellega juurde täiendavat tulu sadamasse investeerimiseks. Samal ajal keegi ei ole valgustanud, kui palju valla kinnistut tasuta kasutada saav MTÜ selle tehingu pealt tegelikult teenib ja kuhu saadud tulu investeeritakse? Keegi ei küsi, ei vallast ega ka volikogust, kelle otsusel tagantjärele maikuus seadustati jahtklubi lepingu rikkumine kevadel (jahtklubi teadmisel alustati aprillis piletite müüki valda ja kohalikke teavitamata, seejuures sel hetkel jahtklubil puudus vallalt volitus kinnistut allrendile andmiseks).

Miks vallale seda kontserti vaja on? Et tegeleda pärast realiseerunud riskidega?

Vald sellest äriplaanist ju mingit otsest rahalist kasu ei saa, sest kontserdi korraldaja ei sõlmi lepingut otse vallaga (ehk kinnistu omanikuga). Nii on mulle öeldud ja volikogu aseesimees väitis mulle, et kasu saab kaudselt vallale kuuluv Tilgu sadama kinnistu, kui seda kasutav jahtklubi teenitud kasumi investeerib sadamasse (aga kuhu täpselt tulu plaanitakse suunata, keegi siiani ei tea).
Tilgu sadama jahtklubi esindajad on andnud selgitusi, et MTÜ ei saa ka sellest sündmusest (lepingust korraldajaga) mingit rahalist tulu, see olevat kui kingitus kohalikule kogukonnale... Kindel?





Kes on kontserdisarja tegelikud kasusaajad?

Mulle kirjutas eile kontserdikorraldaja (esimest korda võttis minuga kontakti), et ma oma postitusega kontsertide võimalikust ärajäämisest tekitan temale (majanduslikku) kahju. Guugeldades tema nime võime veenduda, et see isik töötab kinnisvaraettevõttes LAAM ja tema kolleegiks on üks jahtklubi juhatuse liikmetest. Veenduge ise.

Teiseks toob täiendav guugliotsing välja asjaolu, et kontserdi korraldaja on Reformierakonna nimekirjas kandideerinud Lääne-Harju valla kohalikel valimistel 2021. aastal. Ma küll ei spekuleeriks, et Harku valla volikogu aseesimees teda tunneks, aga kui nad mõlemad on seotud ühe erakondliku huvigrupiga, nad mõlemad on kontsertide ja suurürituste korraldajad, siis see tekitab küsimusi.
Eriti siis tekitab täiendavaid küsimusi, kui maikuu volikogu istungi salvestuselt tuvastada, kuidas volikogu aseesimees jõuliselt kaitseb kontserdi korraldajate plaane ja Tilgu sadama jahtklubi lepingu rikkumise tagantjärele seadustamist (lepingu muutmist selliseks, et jahtklubi juhatusel on õigus sadama kinnistut anda allrendile ja seda kogu sadama ulatuses, mitte ainult lepinguga piiratud alal).

Kokkuvõtteks küsimused eelkõige Tilgu sadama juhtkonnale, et millist kasu MTÜ tegelikult saab sellest tehingust? Miks on vaja oma põhitegevusele lisaks täiendavat tulu teenida ja kui palju siis kontserdisarjaga teenitakse ja kuhu see tulu suunatakse? Kas kontserdisarjast saadav tulu investeeritakse näiteks sadama platsil sõidukite ala asfalteerimiseks?

Ja ärgem kirjutagem vastuseks, et tegemist on ärisaladusega - MTÜ ei ole äriettevõte ja vallaga lepingu järgi peab ta vähemalt valda informeerima, kuhu teenitav omatulu investeeritakse. Seda enam, et vald MTÜ põhitegevust ja suurüritusi igal aastal suurte summadega toetab ja kõigele muule lisaks täiendavalt maksab kinni nii sadama süvendamise, slipi remondi ja liivaranna korrastamise, tellides töid selleltsamalt MTÜ-lt töövõtulepingutega (pluss sadama kapten on otse valla palgal, mitte MTÜ töötaja).

Tuletagem meelde, et aastal 2009, kui otsustati vallale kuuluv kinnistu (osaliselt) anda purjespordiga tegeleva MTÜ kasutusse, siis selle otsuse selgituseks deklareeriti, et avalikku hanget sadamale operaatori leidmiseks ei tehta sellepärast, et valla varast ei hakkaks keegi ärilist kasu teenima ("ei lase mingit erasadamat teha!"). Tundub, et sellest kokkuleppest ollakse taganenud ja ikkagi lastakse ettevõtjatel kasu teenida täiendavate küsimusteta, kuidas vald, vallale kuuluv kinnistu ja kohalik kogukond sellest kasu saab?

No comments:

Post a Comment