Friday, July 26, 2024

Tilgu sadamas toimuva kontserdisarja näitel: kohalike kaasamise tahe vallas lonkab endiselt kolmel jalal

Kontserdid Tilgu sadamas viie päeva pärast 31.07-09.08 siiski toimuvad. Seejuures on valla ja volikogu esindajad sadama naabrus-, kogukonna ja kohaliku külaseltsi soove, (kompromiss)ettepanekuid ja rahulolematust aprillist saadik igat moodi ignoreeritud. 

Kogu vallapoolne asjaajamine (haldusmenetlus) seoses vallale kuuluva kinnistu teistele osapooltele (ettevõtjatele) kasutada andmiseks on niivõrd ebaloogilises järjekorras, segane ja läbipaistmatu, et tahtmatult tekib küsimus, kas kogukonna ignoreerimine ja pikka aega teadmatuses hoidmine on tahtlik?

Iseenesest mulle ju kodulähedased kontserdid meeldivad. Aga need ei pea toimuma kümme päeva järjest kogukonda kaasamata. Ma saan aru, et kui suve jooksul tuleb ühel õhtul või hajutatult mitmel nädalavahetuse õhtul nautida/taluda kontserti või muid üritusi, aga tulemas on kümme päeva järjest kontserte, millest tõenäoliselt mitme kontserdi külastajate arv võib ulatuda üle tuhande, sõidukeid võib  Tilgu kitsale teele saabuda 400-500 tükki ja muusika võib kostuda kilomeetrite kaugusele... Saab ju ka teisiti.

Siinkohal meenutan esiteks, kuidas mõned aastad tagasi nii Muraste kooli laienemise, Meriküla koolihoones täiendavate õppeklasside avamise, Muraste trepi projekteerimisel, Tilgu tee ohtlikuks kuulutamisel ja muudes Muraste kogukonna jaoks olulistes teemades vallalt nõuti küla mõjuisikute poolt kogukonna suuremat kaasamist. Seejuures oma tahtmist saamata protsessiti vahendeid valimata (ja vahenditeks olid kohtusse kaebamised, eksitavad videofilmid algkooliealistega, piketid kollase teerulliga vallamaja ees, Pealtnägija saates ja Seitsmestes Uudistes ajakirjanikele ühekülgse info edastamine jm). 
Nii TV-s, sotsiaalmeedias kui eri riigiametite suunas kritiseeriti toonast vallavalitsust, et Muraste kogukonda ei ole otsustesse piisavalt kaasatud. 
Kuid aastaid hiljem, peale valimisi, on tänaseks osad nendest eelmainitud mõjuisikutest vallavalitsuses ja volikogus. Aga kogukondade jaoks olulistes teemades kaasamisel ei ole (Tilgu sadama kontsertide sarja lubamise näite põhjal) midagi paremaks muutunud. Minu hinnangul Tilgu sadama kontserdisarja näitel valitseb (valikuliselt?) valla kogukonna kaasamises endiselt üleolev suhtumine. Lisaks veel hoolimatus menetlusprotsessides vigadele osutamise järel isegi siis, kui sellele tähelepanu pööratakse.

Aprilli keskel saime juhuslikul teada, et Starworld OÜ plaanib augustis Tilgu sadamas korraldada 10 päeva järjest kontserte kuni tuhandelise publikuga igal õhtul ja piletite müük oli ka juba välja kuulutatud. Kui Meriküla seltsi esindajad pöördusid vastava teatega valla poole, et kas vald on teadlik, mida nende kinnistul plaanitakse, siis saadi umbmäärane vastus, et selles küsimuses ei tasu valla poole pöörduda. 
Selle asemel, et hakata plaanitava kontserdi korraldajat juhendama, millises järjekorras tuleb tegevusi planeerida, loataotlusi esitada, mõjutatud osapooli kaasata ja plaane vormistada, hakati hoopis "vastassuunas jooksma". Kibekiiresti hakati Tilgu sadama jahtklubile volituste laiendamiseks nendega seotud lepingu muudatuste eelnõud ette valmistama, mis delegeeris kõik valla kinnistuga seotud otsused jahtklubile järgmiseks 17-ks aastaks (sh kinnistu allkasutuseks andmisele kuni kümneks päevaks). Vallavalitsus sisuliselt volikogu nõusolekul vabastas end kõigest, mis on seotud vallale kuuluval sadama kinnistul toimuva eest vastutamisega. Seejuures ei vastanud mu korduvatele küsimustele, mis kontserdi korraldaja ei võiks vallaga otse asju ajada ja lepingut sõlmida (milleks on sporditegevusega tegelevat MTÜ-d vahele vaja?).

Maikuus saadi küll vallas Meriküla seltsile saadetud esimese vastusega tehtud veast aru ja järgnevates vestlustes lubati Meriküla kogukonda või selle esindajaid kaasata kooskõlastusprotsessi, aga selleks hetkeks, kui kinnitati 28. juunil esitatud avaliku ürituse loa taotlus (19.07.24), ei pöördutud vallast ametlikult naaberkinnistute omanike ega ka Meriküla seltsi poole mitte ühtegi korda kasvõi informeerimaks, et augusti algul tuleb kohalikel elanikel taluda igaõhtuseid häiringuid nii müra kui ka liikluskorralduse muudatuste osas.

Mai alguses võttis siiski jahtklubi juhatus initsiatiivi ja kutsus ühe laua taha kokku nii kontserdi korraldaja kui ka Meriküla seltsi juhatuse liikmed püüdes olukorda lahendada. Aga valla initsiatiivil pole toimunud mitte ühtegi kaasatud osapooltega ümarlaua kohtumist, selgitamaks riskikohti, saamaks ettepanekuid koostööks ja esitamaks võimalikke (kompromiss)lahendusi, millega enne avaliku ürituse loa andmist tegeleda tuleb.

Meriküla seltsi juhatus taotles enda initsiatiivil taas kontserdi korraldajaga kohtumise veelkord 11. juulil, kuhu kutsuti ka külaelanikest seltsi liikmed küsimusi esitama, aga vallalt selleks ajaks ikka ei olnud saadetud mingit ametlikku infot korraldaja plaanidest, ka ei esitanud keegi (enne seltsi teabenõuet juuli keskel) küsitud turva- ja liiklusplaani.

Veelgi enam, 28. juunil kontserdi korraldaja esitatud avaliku ürituse loa taotluse laekumisest alates vallast ei antud kohalikele ja külaseltsile mitte mingil moel teada, mis tulemas on. Aga loa taotlus ise vormistati 28. juunil dokumentide registrisse nii, et ei oleks taotleja andmeid ja lisatud (kooskõlastus)dokumente näha (see sisaldas vaid turvaplaani, muud dokumendid selleks ajaks olid tegelikult puudu, need tehti dokumendiregistris nähtavaks alles peale Meriküla seltsi juhatuse teabenõuet 18.07 - mõne tunni jooksul peale teabenõuet). 

Juuli alguses tehtud kuvatõmmis valla dokumendiregistrist:
avaliku ürituse loa taotluse kuva, kust ei selgu, kes selle esitas ja milleks


Ja siiamaani ma ei mõista, miks vallavalitsus ei teinud Meriküla seltsi teabenõude esitamiseni 18.07 midagi, et kohalikke informeerida või neid kaasata.

On täiesti arusaamatu vallapoolne senise menetlusprotsessi juhitamatus, tahtmatus initsiatiivi võtta ja vallaametnike hoolimatus kaasata enim mõjutatud osapoolt ehk kohalikke elanikke. 
Teame ju, et kui mingil krundil plaanitakse ehitada midagi, siis juba detailplaneeringu algatusest alates kaasatakse naaberkinnistuid, kellelt on vaja kinnitust, et uus rajatav objekt, mille kõrgus, asetus, teed, krundi tulevikuperspektiiv jm võivad mõjutada lähikondseid. See kaasamise protsess töötab ja ei teki küsimust, miks peab kohalikke ja lähinaabreid kaasama. Kui mingeid teedeehitusi või remonte plaanitakse, siis juba pikalt teatatakse kogukonda ette, et on tulemas liikluses kitsamad olud ja ümbersõidud. Kõik toimib. Aga tuleb välja, et ükskõik millisel krundil plaanitakse mitmepäevast (nädalavahetusest pikemat) mürarikast ja keeruliste liiklusoludega sündmust, siis pole vaja kohalikke kaasata. Isegi siis mitte, kui seesama krunt kuulub vallale endale?

On arusaamatu ka Tilgu sadama juhatuse tegevused ja suhtumine, et sellest hetkest, kui kontserdi korraldajaga lepiti kokku, et davai, alustage piletite müüki, siis jahtklubi ei teinud aprillikuu jooksul katsetki kohalikke kaasata ja isegi mitte valda teavitada, et selline tegevus on suvel plaanis (sel hetkel oli Tilgu sadama jahtklubil vallaga lepingu järgi kohustus valda teavitada, kui sadamat nende teadmisel kasutab allrentnik ja lisaks ei olnud selline tegevus üldse sel hetkel ka nende põhikirjaline eesmärk). Kui tulid küsimused neljandatelt osapooltelt külast, hakati tagantjärele oma põhikirja muutmise protsessi ja vallaga lepingu muutmise vajadusest rääkima ja kiirustades see kõik sai tehtud.

Vallavalitsus ei ole endale kuuluva sadama kinnistuga seotud haldusmenetlust ja selle head tava kuskilt otsast korrektselt täitnud. Kogu protsessiga ja päringutega seotud tegevuste ja otsuste ajajoonest tulevad välja järjestikused prohmakad, tagantjärele vormistamised ja lõpetuseks ka pidev naabrus- ja kogukonna teadmatusse jätmine siiamaani, viis päeva enne kontserte (ning kui sellekohaseid päringuid esitati, siis vastused on napid ja sisuliste lahendusteta või kompromissettepanekuteta). Ma ei kujuta ette, kui Tabasalu inimesi teavitamata plaanitaks kümnepäevane Tabasalu päev koos mürarikaste kontsertidega, kas ka siis kogukonda ei kaasataks?

Suhtlesin sel teemal ka volikogu aseesimehega, kuidas ta enne valimisi pidas kõnesid sel teemal, kuidas (Muraste) kohalikku kogukonda on vaja kõigis Muraste külaga seotud küsimustes kaasata ja ta sel ajal kritiseeris tugevalt vallavalitsust, et midagi ei tehta, aga käesoleval juhul, kui nii volikogu majanduskomisjoni koosolekutel kui ka kirjas volikogu liikmetele palusin arvestada ka kogukonna kaasamise vajadusega ja tahtsime vastuseid erinevatele küsimustele menetlusprotsessi vigade kohta, siis ignoreeriti täielikult. Paistab, et Muraste kogukonna kaasamine on olulisem, kui Meriküla, Ilmandu, Rannamõisa jt külade kogukonnad. Saab järeldada, et kogu Muraste jaoks kriitiliste teemade esiletõstmine enne valimisi oli lihtsalt hobune võimule saamise vankri ees. Hetkel on Muraste esindajaid nii volikogu juhatuses kui ka vallavalitsuses (sh vallavanem), aga nüüd on kaasatav kogukond vaid Murastes?

Maikuus sai nii kontserdi korraldajatele, Tilgu sadama jahtklubile, volikogu majanduskomisjonile kui ka volikogu liikmetele endile saadetud mitu küsimust, et kas käesolevat vildakat protsessi ja võimalikke kasusaajaid arvestades oleks mõistlik vastavate otsustega oodata kuni koostatakse sadama arengukava, aga ei ole saanud mitte ühtegi vastust.

Miks peaks kohalik kogukond, kellele pole võimalikust 10-päevasest müra ja liiklusprobleemide talumisperioodist siiamaani ametlikult teada antud ja Tilgu sadamaga seotud asjaajamiste ebakorrektsusest teades veel olema nõus kõike seda aktsepteerima?


No comments:

Post a Comment