Wednesday, December 19, 2012

Selgituseks

Kuna Suurupi poolsaare loodusliku omapära kaitsmise teema on taas aktuaalne (Muraste, Ilmandu ja Suurupi külas) ja Meriküla juttudes avaldatu on kaasatud aruteludesse, siis püüan taaskord selgitada, miks on siinne blogi loodud ja mis on minu seisukohad.

Selgitus on ajendatud Facebooki Harku valla inimeste foorumis jagatust, kus kutsuti inimesi Kadaka tee klindipealse detailplaneeringu arutelule. Tauri arvamus on asjalik ja neutraalne, tänud talle julge ja otsekohese arvamuse eest.

https://www.facebook.com/groups/108000992558063/


Tahaksin siinkohal kummutada väiteid oma populistlikust tegevusest, enda eesmärkide radikaalsusest ja padurohelisest maailmavaatest. 

Meriküla juttude blogi sai eelkõige loodud seetõttu, et taunida absurdseid bürokraatiakeerdkäike, mis on meie kandi loodusega seotud (vt lugu Muraste LKA piiridest ja teest, mis sinna ei kuulu). Et taunida olukorda, kus seadusepügal on tervest mõistusest üle. 

Igasugu siinsete looduskaitsealade seadused ja määrused paistavad olevat täis silmakirjalikkust ja erinevate huvide esindatust, unustades selle juures, et eesmärgiks on kaitsta eelkõige loodust ja seeläbi ka inimest ennast. Soovin, et vähemalt enamus tegevusi seoses looduskaitsealadega oleks läbipaistvad ja ausad ning ümbrust arvestavad. 

Mõneti isegi olen mõelnud, et olgu looduskaitsealad olematud, kui selliselt loodud - näiline tegevus ja kaitsmine, millegi näitamine, aga tegelikud eesmärgid on täitmata. Ei poolda ma padurohelisust ja end puude külge ei seo, inimesed on ajast aega loodusesse ehitanud, aga tarkus võiks esikohal olla. Veelgi rohkem taunin olukordi, kus looduskaitset tuuakse mingite tegevuste takistamiseks, eriti ärilistel ja poliitilistel põhjustel. Meil on siin paras kompott ja ei kadesta meie esindajaid, kes peavad sellest läbi närima. 

Lisaksin veel, et klindi kaitsevööndi laiuse ettepanek ei ole mul sugugi radikaalsem, kui Muraste klindi blogi tegijatel. Pakun klindi peale kaitsevööndit sama laia, kui on klindi kõrgus, samas õue võib olla klindi ääreni, aga ehitised jäägu veidi eemale. Kui krundi suurus seda ei võimalda, siis jäägu ehitus krundi väiksuse tõttu ära. Ja ma ei tea meil kõrgemat klinti kui on 25 meetrit, enamik siinsest klindist on vähem kui 20 meetrit kõrge. Muraste klindi blogi materjalides nõutakse vööndi laiust 50 meetrit ja lisaks selle alla veel 100 m... 

Niiet radikaalsusest ja populismist olen kaugel, lisaks olen avaldanud toetust Tilgu sadama aregu osas ja uue juurdepääsutee plaanidele. Lihtsalt on praegu kahju näha, kuidas praeguse ehitustegevuse juures valesid otsuseid tehes ja samas ka tegevusetuse tõttu klindi varisemine on viimastel aastatel kiirenenud (eelkõige pinnasevete sundjuhtimise vigade tõttu)... Mulle terviklikult arenev ümbrus meeldib, aga bürokraatlikke rumalusi ja pingpongitamisi ametkondade vahel ei kavatse oma mugavustsoonist ükskõikselt jälgida.

Kuna esindan siin blogis sellest aastast alates vaid oma seisukohti, siis on ka grupp, mis püüdis kohalike detailplaneeringute juures kohalikke elanikke ametkondades võrdväärse partnerina esindada, laiali läinud. Ei suutnud erinevaid soove ühtse tiiva alla koondada ja kompromissvariandid jäid teostamata.

Loe lisa: 
Küsimus on üleval kogu Eestis, loe näiteks, kuidas luuakse looduskaitsealasid Saaremaal.

No comments:

Post a Comment