Monday, March 8, 2010

Kohus taunib ehituskeeluvööndisse ehitatut

EPL 08.09.2010 - Kohus: Sedini kuur pole seaduslik

Ringkonnakohtu otsuse koha­selt kuuluvad tervikuna tühistamisele kaks Kõue valla 2006. aasta augustist pärit korraldust. Esimene neist kehtestas detailplaneeringu Sedini firmale Grove Invest OÜ kuuluva Tori kinnistu hoonestamiseks ning muu hulgas ka paadikuuri ja tiigi rajamise Kiruvere järve äärsesse 50 meetri laiusesse ehituskeeluvööndisse. Samuti tuleb vallal tühistada paadikuuri ehitus- ja kasutusluba.
Niiet kui meie vallas on detailplaneering, mille järgi on plaanis ehitada maja ehituskeeluvööndisse, on seda võimalik kohtu abil tühistada. Looduskaitseseadus: Ranna või kalda ehituskeeluvööndis on uute hoonete ja rajatiste ehitamine keelatud.

Ranna või kalda kaitse eesmärk on rannal või kaldal asuvate looduskoosluste säilitamine, inimtegevusest lähtuva kahjuliku mõju piiramine, ranna või kalda eripära arvestava asustuse suunamine ning seal vaba liikumise ja juurdepääsu tagamine.

Ometi on Harku vallas koht, kus detailplaneeringuga on lubatud uue hoone ehitamine ehituskeeluvööndisse ja peale selle veel kaitse all olevale Rannamõisa pangale. Mida vald saab teha, kui keskkonnaamet on oma loa andnud?

Pilt Harku valla üldplaneeringu kitsenduste kaardilt, lisasin seletused:


No comments:

Post a Comment