Tuesday, March 2, 2010

Harku vallal selle aasta eelarve valmis

Vallavolikogu võttis neljapäeval, 25. veebruaril vastu Harku valla 2010. aasta eelarve tulude mahuga 186,6 milj krooni. Uudis Harku valla veebilehelt.

2010. aasta vallaeelarve tulude maht on kavandatud kokku 186 651 300 krooni. Eelarvetulude suurendamiseks erilisi võimalusi ei ole. Küll on aga kavandatud eelarvesse koolieelses munitsipaalasutuses käiva ja huvikoolis õppiva lapse vanema osa määrade tõstmine ja sidumine miinimumpalgaga alates 1. maist 2010. a. Nende määrade tõstmine toimub järk-järgult ja 1.jaanuariks 2011.a. tõuseb 15%-ni Eesti Vabariigis kehtivast miinimumpalgast.
(praegu on 250 krooni, 1. maist on 10% kehtivast miinimumpalgast - 435 krooni, aga maksimummäärani 20% ei tõsteta).



Sirvisin veidi, et leida meie kandiga seotud asju.

Alustatakse Muraste hariduskompleksi detailplaneeringuga.

Jätkatakse Tilgu sadama DP-ga. 2010. aastal on kavas teostada Tilgu sadama elektriliitumise projekt. 1/3 summast on tasutud ja ülejäänud summa arvestatud 2010. a eelarvesse. Praegu on Tilgu sadama territoorium ajutisel elektritoitel.
Alustatakse kultuurikeskuse rajamisega Rannamõisa pargi alale.

Rannamõisa-Ilmandu kanalisatsioonitrassi rajamist on kolm korda püütud algatada alates aastast 2007, sel aastal püütakse alustada KIK-i rahade toel (kui Strantumi taotlust rahastatakse). Jätkatakse Harku valla ühtekuuluvusfondi veemajandusprojekti. Meriküla reoveepuhasti laiendamisest pole sõnagi (eelmise aasta eelarves oli, aga töö jäi tegemata). Samuti ei ole sõnagi Meriküla majapidamiste ühendamisest reoveesüsteemi trassiga, mis küla läbib (taotlus selleks on tehtud 3-4 aastat tagasi).

Muraste külas on plaanis Nõlvaku ja Kivi tee laiendus.
Suurupi külas on plaanis Aruheina tee tolmuvabaks muutmine. Mitmed meie kandi külade tänavad saavad uue või renoveeritud valgustuse.

Ühistranspordi ühenduste parandamine tööplaanis, Harjumaa ühistranspordisüsteemi tsoonipiletite juurutamine samuti.

Alates 2009. aasta sügisest käivitati bussiliin koostöös Politsei- ja piirivalvekolledziga Tallinn–Tilgu–Meriküla, milleks eelarves on kavandatud 150000 krooni (buss liigub sellel liinil 2 korda päevas). Üsna suur summa, arvestades, et kogu valla transpordikorralduse jaoks on ette nähtud 730 200 krooni ja kahe teise hommikuse õpilasliini jaoks on kokku ette nähtud 266 tuhat krooni (õpilasliinide doteerimiseks on plaanitud 3096000 krooni, 266 000 krooni eest tellitakse hommikusi bussiliine õpilastele Tallinna linnalt marsruutidel Vääna-jõesuu–Tallinn ja Tabasalu–Tallinn). Proportsioonid on pisut paigast ära, kolledžibussi eest küsitakse liiga kõrget hinda. Seda enam, et lapsed saavad kahest päevasõidust kasutada vaid tagasitulekut, sest hommikul seda bussi kasutades jääksid nad kooli hiljaks. Ja buss sõidab sisekaitseakadeemiasse niigi, olenemata valla toetusest. Sisuliselt küsitakse Tabasalus peatumise eest 150 tuhat... Kuigi Tabasalus peatub see buss ka nagunii, sest mõned töötajad elavad seal...

Ja palju muud nii kultuuri, hariduse kui ka sotsiaalhoolde alal. Tabasalus samuti mitmeid infrastruktuuriprojekte plaanis, aga sellest allpool olevates linkides. Vaba aja, spordi ja kultuuri eelarvereas ma ei näe külaseltside nimekirjas Muraste külaseltsi (Suurupi selts on saanud 6000 krooni, Vääna-Jõesuu oma 3000, Alasniidu selts 10000, Vääna külakoda 300 tuhat krooni, Kumna kultuuriait 405,4 tuhat krooni). Ju siis ei küsitud toetust? Eelarves ei paista summasid Tilgu sadama jahtklubi noortetegevuse toetuseks, ju saavad ise hakkama või on see lastelaagrite rea all.

Rannamõisa kalmistu siseteede rajamiseks on ette nähtud 100 tuhat krooni. Koerte jalutusväljaku rajamiseks 88 tuhat krooni.

Harku valla 2010. aasta eelarve, leheküljel 13 seletuskiri
2010. aasta tegevuskava

Müügimaks on meil juba aastaid, Tallinnas alles kehtestati suure vastukisa saatel.

Panin ka tähele, et meil on Maa-ainese kaevandamisõiguse tasu suurus (st vallaeelarve tuluna) vaid 40 000 krooni. Huvitav, miks nii väike? Teised vallad saavad selle tasuga miljoneid, aga meil on ju üks Harjumaa suurimaid kaevandusi.

Täiendus 31. märtsil: Eksisin, suur peakivikarjäär asub paraku Saue vallas ja Harku vallas on vaid üks pisike turbaraba.

No comments:

Post a Comment