Saturday, January 2, 2010

Meriküla lumelõksus

3. jaanuar 2010, kell 1900. Tee lükati lahti. Möödus 60 tundi eelmisest lahtiajamisest. Lõpp hea kõik hea. Ehk homsest hakkab iga päev sahk käima.

2. jaanuar 2010: Tilgu tee Meriküla inimesed ei pääse normaalselt autodega kodust välja ja koju tagasi, kuna tee on tükk aega järjest lumest lahti lükkamata. Seda põhjusel, et aastavahetusega vahetus ka lumetõrjeettevõte, mille masinad ei ole siinkandis veel tööle hakanud.


Sain teada, et kinnitamata andmetel eelmise ettevõttega lõppes teehoolduse leping 2009. aasta lõppemisel ja uue firmaga algab leping alles 4. jaanuaril.




Ja seda olukorras, kus Merikülla on maha sadanud viimase 50 aasta suurim kogus lund. Kogu Harjumaal inimesed kaevavad tunde teid lumest puhtaks oma majast tänava või sõiduteeni, aga mujal vähemalt korra päevas käib lumesahk külast läbi. Meil ei pääse inimesed normaalselt tööle ega koju tagasi. Olgugi, et pühadeaeg ja nädalavahetus, on meil mitmeid inimesi, kel vahetustega töö ja see nädalavahetus ametipostil.

Kõige huvitavam on see, et Tilgu tee lõpus on Sisekaitseakadeemia Piirivalvekollež. Ja kui helistatati maanteeametisse, siis vastati, et Tilgu tee on 1. seisunditaseme riigitee ja kohustus see lumest puhastada on alles 36 tunni jooksul.



Aga lepingutevahe on neli päeva...

Nüüd on paslik sellele mõelda, et kas ikka tasub kogu sisekaitseakadeemiat Merikülla kolida, kui selle juurdepääs on nii haavatav? Teatavasti mõned aastad tagasi uhtus suurvesi Tilgu tee ühe truubi koos teetammiga minema, mis katkestas liikluse paariks päevaks. Ja puude murdumise ja päästetööde tõttu on tee samuti tunde suletud olnud.

2009. aasta alguses kuulus tee veel siseministeeriumile (MJ 15.08.2009: Tilgu tee ei kuulu enam siseministeeriumile), nüüd majandusministeeriumile, kelle jaoks vist riigikaitseliselt olulised objektid ei erine teistest kuigivõrd.

Minu andmetel aastal 2009 hooldas Harku valla riigimaanteid AS Aspi. Ei ole veel infot, kes hooldab Tilgu teed aastal 2010. AS Aspil vahetus 2009. aastal nimi: Nordecon Infra AS. Kui on tegemist sama ettevõttega, mis uue nimega ja lepingud ringi tehtud, siis ei mõista neljapäevast vahet. Kui erinevad ettevõtted, siis neljapäevase vahega vist loodeti raha kokku hoida.

Harku valla veebilehel ei leia infot, kes meil riigiteid hooldavad. Teeregistris riigiteede nimekirjast puudub veel Tilgu tee ja ka maa-ameti kaardirakendusse pole see veel riigiteena märgitud.

Kabinetivaikuses koostatud paber loeb, mitte reaalne olukord. Paljukiidetud e-Eestis on selle teega seotud info pool aastat vana. Juriidiliselt on kõik korras, aga inimesed on hädas.

Loe lisa:
Tilgu tee
Kes hooldab vallateid?
SMR Teed pankrotis
Merikülla viib vaid üks sõidutee
Kus asub Meriküla?
Sisekaitseakadeemia kolib Merikülla

No comments:

Post a Comment