Monday, March 23, 2009

Tilgu tee liivakivi klint pildis. Vol 1


Nädalavahetusel käisin mõlemal päeval piirkonna loodusega tutvumas ja tegin palju fotosid.


Siinkohal need, mis tehtud klindist vahetult Tilgu tee all. Esimese kriitilise kurvi juures, kus on suur liivavall.

Pildil on kurvi asukohaks vasakul ääres olev mändide punt, kus V-kujuline "sisselõige".


Mererannas liikudes jäi silma nii mõndagi:

1. Tilgu koopaid enam ei eksisteeri, mõned uurded on allääres, aga olen näinud palju sügavamaid. Ilmselt on koopad sisse varisenud või meri klindikeha minema viinud. Või siis - suurte (lume)vallide taga?

2. Meri ulatub Tilgu sadamaala ja nö Soku suvila vahelisel alal paaris kohas päris klindi serva alla välja. Nii et ei pea paika projekteerija jutt, et klindi all on lai rannariba, kus lained klindini tavaolukorras ei ulatu.

3. Vesi ei valgu alla "üle ääre" vaid imbub pinnakihtidest välja, kõige paremini näitavad seda jääpurikad, kust vesi välja voolab.

4. Pidevalt sadas midagi alla, ka on piltidelt näha, et osa jääkogumikke on pinnasesodi alla mattunud.

5. Paar "allikakohta" oli täiesti vahetult mere ääres, all. Uskumatu, et vesi nii sügavale maa alla pugenud.

Klindi ülaservas, maa poolt vaadates liivavallide taga, on näha mingid uurded justkui oleks kaldapääsukesed või keegi seal elanud. Ei usu, et need enam kasutuses on, aga eks suvel saab näha.

Seega on vaid paari samasuguse talve küsimus, mil jääme sellest Tilgu tee lõigust ilma, juhtub see, mis Pakris. Viimati koosolekul projekteerija ütles, et on tellitud pinnaseuuring puurimistega, aga nagu näha, üks uuringute alal võhik on ühe jalutuskäiguga kogu info juba kätte saanud.

Tuleb looduses käia, kabinetis olevatest paberkuhjadest kaugemale näha.

Pildid siin:




Viimane foto on pisut Tilgu sadama pool, aga näitab kujundlikult ja ilusalt, kuidas vesi ja klint elab. Ülejäänud pildid edaspidi.

No comments:

Post a Comment