Thursday, November 19, 2009

Muraste LKA-s Tilgu tee laiendus komplitseeritud

Harku valla üldplaneeringu avalikustamise ajal esitasin ka omalt poolt vastuväited mereäärse kergliiklustee rajamise kohta.

22.10.2009. Kiri üldplaneeringu koostajatele:

Teede kaardil on mere äärde, Tilgu tee ja ranna vahele, plaanitud kergliiklustee. See tuleb sealt välja jätta.

1. Esiteks on looduskaitsealas (LKA) ja varisemisohtlikul klindil igasugune tee laiendus küsimärgi all, pigem rekonstrueeritakse tee praegustes piirides, aga rohkem LKA-st juurde võtta ei saa. Ka on mõeldamatu kergliiklustee vahetult Tilgu tee kõrvale rajada, kui ruumi on vaid kitsa kõnnitee jagu.



2. Kergliiklustee Tabasalust Murastesse on juba olemas, ei ole mõtet veel ühte samasuunalist ja paralleelset rajada, kui mujal tee puudub täiesti (Muraste-Suurupi).

3. Kergliiklustee soodustab inimeste juurdevoolu looduskaitsealale, kus nii kohalikud kui ka tallinlased käivad lõkkeid tegemas. Pigem suunata mass looduskaitsealast eemale, Harku vallas on küllalt häid ja ettevalmistatud kohti, kus seltskonnaga mere ääres lõkkeid teha. Lõkked teatavasti on tuleoht metsale ja praegune olukord tee osas hoiab juhuslikke grillijaid hästi eemale.

4. Inimeste mass tuleb eemale juhtida ka looduskaitseala taimestiku ja loomade kaitseks (ka nahkhiirte). Kergliiklustee tähendab ka selle valgustamist, mis loodusele ei sobi.

Kui on eesmärk teha kergliiklustee sadamani, siis pigem plaanitava uue teega paralleelselt. Ei Muraste looduskaitsalas ega Tilgu tee Ilmandu küla osas ole selleks lihtsalt ruumi.

Samal seisukohal on ka Keskkonnaamet:


Tutvu ka muude KKA märkustega valla üldplaneeringule.

Kuidas on määratud Muraste LKA piirid?

No comments:

Post a Comment