Saturday, August 15, 2009

Mis on meil täpe?



Üleeile käis meil üks veefiltrite müügimees Aqualife'st. Tegi kraanivee kohta analüüsi ja pani mingid ained reageerima. Teise klaasitäie vett lasi läbi oma filtri, mis võtvat peale bakterite ka kõik muu ära, ka raskemetallid jm. Kaks klaasi kõrvuti oli ikka masendav vaatepilt. Üks selge kui kristall, teine vesi täiesti sogane ja pruuni settega.

Merikülas on oma puurkaev, kust vett saab terve küla, umbes 10 majapidamist, vist ka kool. Kool on ka teinud veeproove ja öelnud, et kõik näitajad on normi piires. Samas on küla enda elanike poolt tehtud proove ja selle info põhjal ei julge kraanivett küll joogiks kasutada.

Ammu on valda esitatud taotlus, et kaasataks küla veeprojektidesse (vesi ja kanalisatsioon), aga seni edutult. Vald suunas ülesande piirivalvekoolile, see omakorda andis sel kevadel asja valda tagasi.

Kanalisatsiooniprojektiga juhtus nii, et Schengeni projekti raames, kui PVK-d laiendati, tõmmati ka kanalisatsioonitrass kuni puhastusjaamani ja sellega oli nii kiire, et Meriküla elanikke ei kaasatud. Kusjuures trass läbib küla keskelt. Sai kära tõstetud, et miks trassiga naabreid ei lülitatud, aga vastati, et Muraste solgijaam ei jaksa vastu võtta. Nüüd on sellest pea kaks aastat möödas... Ja meil käib siiani solgiauto vett ära viimas, mõnedel imbub vesi siiani pinnasesse ja mere poole...


Sel aastal pidi vald Muraste solgijaama laiendama hakkama, eelarvereal nägin. Seni ei kippu ega kõppu.

Kahjuks laps näppis fotokat nii osavalt, et kustutas kogemata pildid veeklaasidest, mida mõnele asjaga seotud ametnikele demonstreerida.

Pean müügimehe vist veelkord koju kutsuma. Kuigi ma ei usalda müügimeest ka eriti, pagan teab, mis ta sinna veeklaasi sokutas. Seda enam, et ta peale analüüsi tegemist ei esitanud korrektset paberit, kus oleks näitajad võrreldavad ja mida saaks asja huvides mujal kasutada. Võib-olla müügimehel olid lihtsalt blanketid otsas? Tahan rohkem infot, sest nagu koduleht ütleb, miinimumsumma oma vee kvaliteedi tõstmiseks on 9000 krooni, täispaketi puhul isegi 23 tuhat krooni. Niisama ei sooviks raha selle alla panna.

Keda usaldada?

Tegelen asjaga ja Meriküla juttude lugejad saavad kindlasti edasise info kätte.

No comments:

Post a Comment