Monday, October 26, 2009

Valitsus kiitis heaks Suurupi looduskaitseala loomise


22. oktoobril kiitis Vabariigi Valitsus heaks Suurupi looduskaitseala moodustamise ja kinnitas ühtlasi kaitse-eeskirja, teatas keskkonnaministeerium. Kaitseala eesmärk on kaitsta Suurupi esinduslikku loodusmaastikku, sealseid väärtuslikke elupaiku ning ohustatud looma- ja taimeliike.

Teatavasti paar aastat tagasi oli Suurupis konflikt maaomanikuga, kes elamurajooni jaoks hulga väärtuslikku metsa maha võttis. 2007. aasta oktoobris lasi Suurupisse uusasumit ehitav Balti Finantseerimise AS maha saagida mitu hektarit põlismetsa, kuigi keskkonnaminister oli algatanud juba 25. augustil 2004. aastal Suurupi kaitseala moodustamise. Nüüd on see siis tehtud, 5 aastat kestnud saaga on jõudnud kaitseala moodustamiseni.

Suurupi looduskaitseala kaitse-eesmärk on kaitsta Suurupi kambriumi liivakivipanka ja Eestis ainulaadseid kambriumi liivakivi paljandeid. Suurupi looduskaitseala pindala on 190,6 hektarit, sellest 50,7 hektarit moodustab eramaa ning 139,9 hektarit riigimaa, sh riigimetsamaa.

Kaitstavad elupaigatüübid on: püsitaimestikuga kivirannad, merele avatud pankrannad, väikesaared ning laiud, rannaniidud, liigirikkad niidud lubjavaesel mullal, lubjakivipaljandid, liivakivipaljandid, vanad loodusmetsad, puiskarjamaad, soostuvad ja soo-lehtmetsad, rusukallete ja jäärakute metsad (pangametsad).

Kaitstavad liigid on: vasakkeerme pisitigu ning teelehe-mosaiikliblikas, rootsi kukits, balti sõrmkäpp, vööthuul-sõrmkäpp, suur käopõll, kahelehine käokeel, pruunikas pesajuur ja karukold, väike-kärbsenäpp, punaselg-õgija, vööt-põõsalind, sõõrsilmik, ristpart, tõmmuvaeras, randtiir jt.

Kaitse-eeskirjaga on inimestel lubatud viibida, korjata marju, seeni ja muid metsa kõrvalsaadusi kogu kaitsealal. Telkimine ja lõkke tegemine on lubatud paikades, mis on selleks ette valmistatud ja kaitseala valitseja poolt tähistatud. Kaitseala teedel on lubatud sõidukiga sõitmine.

Kaitsealal ei ole lubatud ilma kaitseala valitseja nõusolekuta muuta katastriüksuse kõlvikute piire ja sihtotstarvet, koostada maakorralduskava ja teostada maakorraldustoiminguid, kehtestada detailplaneeringut ja üldplaneeringut.

Määrusega kehtestatavatest majanduspiirangutest tulenevalt ning maamaksuseaduse alusel jääb Suurupi looduskaitsealal paiknevatel kinnistutel kehtima maamaksusoodustus. Sihtkaitsevööndis on maamaksusoodustus 100% ja piiranguvööndis 50%.

Loe lisa siit.

EPL 18.04.2007, 18.10.2007, 19.10.2007, ÕL 29.10.2007

Pildil Suurupi rand, autor Väino Silm.

No comments:

Post a Comment