Tuesday, May 19, 2009

Tilgu tee liivakivi klint pildis, vol 3 - KOOPAD KADUNUD

Rannamõisa maastikukaitseala üheks eesmärgiks on ka Tilgu koobaste kaitsmine. Seda on mainitud ka keskkonnamõjude strateegilise hindamise programmis. Huvitav on see, et koopaid endid enam ei eksisteerigi.

Tilgu koobastest küll suurt midagi järel ei ole. Pigem nimetada uureteks, mis ei ole isegi kahe meetri sügavused. Või on koobaste esine ala täitunud varingupinnasega. Koopa moodi moodustisi ma sel kevadel küll ei leidnud.

Kui need koopad on varem olnud, siis ma ei tea, millega võrrelda (külastasin ala esimest korda), praegu on küll selline mulje, et koobasteks on neid palju nimetada. Ilmselt mõned aastad tagasi, kui piirivalvekooli eurolaiendus käis, siis raskeveokite pinnasevibratsioon võis liivakiviklinti alla kukutada ja koopad matta ja lained pinnase osalt minema kanda?
Pole, mida kaitsta... Olen lähedal olevates klintides sügavamaidki uurdeid näinud, aga needki ei anna koopa mõõtu välja.

Vaata piltidelt:

See koht allpool fotol on peaaegu kollase maja kurvis, umbes 50 meetrit Tabasalu poole. See tee osa, mis on kallakuna, ise niiväga varisemisohus ei ole, aga jupike maad eespool toimub varisemine pidevalt. Kas koopad on selle varisenud pinnase all?

No comments:

Post a Comment