Monday, April 20, 2020

Eesti Päevaleht: Muraste vs Meriküla


Olen allpool kollase värviga esile toonud väited, mis minu hinnagul ei vasta tõele (näiteks Muraste 6-klassiline kool ei koli kuhugile).

Pealkiri: Muraste kooli ümberkolimisel tekkinud liikluskorraldus tekitab lastevanemates hirmu.

Muraste lapsevanema Evelin Tiiriku avalik kiri:

Hea Harku vallavanem Erik Sandla!

Ma pöördun Sinu poole suure murega. Sama suur mure on ka 1000 teisel vallaelanikul, lapsevanemal ja õpetajal, kes allkirjastasid palve peatada Muraste kooli kolimine Merikülasse, mille tõttu peavad meie lapsed septembrist ette võtma Eesti ohtlikuma koolitee.

Hea vallavanem, Sinu eestvedamisel surub vald koroona-kriisi varjus läbi Muraste põhikooli kolimist kohta, mis pole selleks sobiv. Sa surud seda lihtsalt kohta, kus vallal on ripakil kinnisvara, mitte sinna, kus elavad Sinu inimesed.

Mäletad, Sa lubasid lapsevanematele avalikult, et kolimine toimub ainult juhul, kui vald tagab lastele turvalise koolitee. Nüüd on selge, et seda kooliteed septembriks ei tule. Koolini viib vaid kitsas, valgustamata ning jalakäiguteeta riba. Sinna ei mahu kaks autot kõrvuti sõitma, rääkimata jalutavatest lastest ja koolibussist. Kas sa isiklikult saad lubada, et ükski laps ei ürita mööda seda teed jala või rattaga koju minna? Ja kõik lapsed saavad alati koolibussi peale ning ükski ei jää maha ega satu omapäi ohtlikule teele rändama? Kuidas saaksidki Sa seda kõike lubada? Ja kas ei ole omamoodi jabur, et Sa oled tekitanud olukorra, kus tuhatkond mures inimest Sinult sellist lubadusi ootavad?

30 meetrit pankrannikut

Sa tead, et sügisel pole ühtegi turvalist kooliteed 30 meetri kõrgusest [tegelikult on klindi kõrgus 20 m - M.V märkus] pankrannikust alla. Ja seda ajal kui nii kooli minek kui tulek jääb tihti kottpimeda peale. Kas Sa oma lapse eluga niimoodi oleksid valmis riskima? Lihtsalt sellepärast, et vald ei oska kaelas oleva kinnisvaraga miskit muud peale hakata?

Sa tead, et vallale on kirjutanud oma pöördumised nii Muraste kooli hoolekogu, kooli direktor ja kooli 36 õpetajat. Kolimise vastu on oma allkirja andnud juba 1000 inimest [mis oli aga küsitluse tegelik eesmärk?- M.V märkus]

Maanteeamet andis ametliku hinnangu, et valla pakutud teelahendus ei sobi. Kas te võtsite riigiameti ekspertide hinnangut kuulda? Oh ei, te hoopis kaebasite selle edasi!

Sulle ei loe, et kaks tehnikakõrgkooli eksperti on selgelt öelnud: see koolitee ei ole ohutu. Sulle ei lähe korda, et kohalik koolibussi juht ütleb: see tee on ohtlik. Sulle ei lähe korda, et siinse päästekomando eestvedaja kinnitab: päästeautodel on õnnetuse korral koolini väga raske jõuda ning hoone asukoht ei ole seetõttu lasteasutuseks sobilik. Nad kõik ütlevad "ei", aga Sina tahad ikka oma ripakil kinnisvarast lahti saada.

Hea vallavanem Sandla! Meie ja meie lapsed oleme valmis sügisel kitsastes oludes vanasse kooli minema kui Sina meid, kooliperet ja turvaeksperte ainult kuulaksid. Palun mata maha oma plaan, mis teeks Harku valla üle Eesti kuulsaks, kui kogu riigi kõige ohtlikuma kooliteega valla!

------
Tilgu tee suvel 2019 , kuvatõmmis Google Street View (link).


Vallavanem Erik Sandla vastab: koolipidajana tuleb vallavalitsusel tagada nõuetekohane õpikeskkond

Harku vallas on viis kooli, millest ühel on gümnaasiumiaste. Valla käesoleva aasta haridusvaldkonna eelarve on üle 20 miljoni euro, mis moodustab üle 60% valla eelarve kuludest. Kõiki rahastamisotsuseid tuleb vaadata vallaüleselt ja pikas perspektiivis nii kohalike elanike arvamusi kui ka valla võimalusi arvestades.

Möödunud aasta veebruaris otsustas Harku vallavolikogu avada Muraste-Suurupi kandis kolmanda kooliastme ja kohustas vallavalitsust avama juba samal sügisel piirkonnas põhikooli 7. klasse lähtuvalt õpilaste arvust. Seda hoolimata sellest, et Harku valla seni kehtiv arengukava ei näinud ette Muraste kooli laienemist 9-klassiliseks kooliks ning seda ei toetanud enamus Harku valla haridusasutuste juhte. Harku vallavolikogu kuulas ja arvestas koolipere ja kooli hoolekoguga ning andis siiski võimaluse avada seal piirkonnas kolmas kooliaste.

Muraste-Suurupi piirkonnas kolmanda kooliastme avamise vajadustest ning senisest ruumipuudusest tingituna võetakse kasutusele täiendav õppehoone. Järgmisest õppeaastast saab jätkata seal piirkonnas III kooliastmes (7.-8. klass) õppimist samuti Tabasalu Ühisgümnaasiumi koolitusloa alusel, aga siis juba Merikülas.

Meriküla Spordi- ja Õppekeskuses õppe korraldamiseks on praeguseks juba olemas päästeameti kooskõlastus. Terviseameti kooskõlastus täieneb pärast vastavate aineklasside sisustamist. Sealsed ruumid on hoolikalt üle vaadatud ja kaardistatud. Riikliku õppekava täitmiseks on üldkasutatavad ja kõigi ainetundide läbiviimiseks vajalikud ruumid olemas. Praegu täpsustatakse ruumilahendust ja valmistatakse ette hanget õppeks vajaliku sisustuse ostmiseks.

Turvalisus on meile väga oluline ja seda on väljendanud kõik volikogu komisjonid ning töörühmad. Nõustume, et Meriküla spordi- ja õppekeskusesse viiv Tilgu tee on kitsas, kuid see on heas korras riigitee. Tilgu tee kui riigitee omaniku ülesandeid täidab Maanteeamet, kes tagab riigitee korrashoiu ja kasutamise ohutuse. Veebruaris Maanteeameti poolt teostatud ülevaatusel Tilgu teel puuduseid ei tuvastatud.

40 km/h kiiruspiirang

Liiklejate ohutuse tagamiseks on teel kehtestatud kiiruspiirang 40 km/h. Õpilaste turvalise koolitee tagamiseks oleme planeerinud sellest sügisest lapsi kooli transportida Tilgu teele sobivate väiksemate koolibussidega ja järgmise aasta alguses, pärast Muraste trepi rekonstrueerimist, on peale koolibussi võimalik kooli liikuda turvaliselt ka rekonstrueeritud allapääsu kaudu ja valgustatud kergteed kasutades.

Kui võimalustest rääkida, siis täna on vallal olemas Merikülas Spordi- ja Õppehoone. Selle kasuks räägib see, et olemasolevas väga heas korras õppekompleksis on olemas kõik vajalikud ja nõuetekohased ruumid õppetöö korraldamiseks, vajades üksnes veidi kohendamist. Lisaks pakub Meriküla hoone häid võimalusi mitmekülgsete huviringide läbiviimiseks. Võimalik on korraldada eri spordiringe, näiteks saalihoki, jalgpall, korvpall, võrkpall, sukeldumine. Kuna kompleksis on kaks lasketiiru, saab tegeleda ka laskespordiga. Endise kolledžihoone kasutuselevõtt on ka vallaelanike maksuraha kulutamise seisukohast selgelt kõige mõistlikum valik.

Usume, et pakutud lahendus loob vajalikud õppekohad kogu piirkonnale - Ilmandu, Muraste, Meriküla, Suurupi, Vääna-Jõesuu, Naage külade lastele. Kooliastmete paiknemine eraldi õppekohtades annab eakohase õpi- ja kasvukeskkonna nii nooremale kui ka vanemale kooliastmele. Järgmisel aastal valmivad taristuprojektid muudavad ka õpilaste koolitee lühemaks ja mugavamaks.

Tilgu tee aastal 2011, kuvatõmmis Google Street View (link)

Blogija kommentaar:

Pööran tähelepanu lihtsalt sellele, kuidas huvid võivad aastate jooksul muutuda, kui mängus on poliitika ja suured rahad, aga lapsed on "eluohtlikel" teedel ikka hakkama saanud ja Harku valla koolideni suunduvatel teedel pole minu teada keegi surma saanud.

Ettepanekud:
Palun veelkord Muraste kooli kogukonda ja nende toetajaid, leidke Muraste kooli laienemiseks paremaid argumente kui Tilgu tee ohtlikuks kuulutamine, kus on enam kui 20 aastat bussid ja kõik sõiduautod hakkama saanud.

Palun rääkige kõigi vallavolikogu liikmetega ning kirjutage-kirjutage-kirjutage neile, et nad otsustaksid muuta Tabasalu Ühisgümnaasiumi põhimääruse seda punkti, kus on kirjeldatud, et TÜG tegutseb Lee teel kuni 31. augustini 2020! Petitsioonide ja ajakirjanduse kaudu suhtlemisel me ei jõua kompromissini!

Palun leidke paremaid ettepanekuid Muraste kooli laienemiseks valla suunas lobitöö tegemisel, ehk valla eelarvest leiate veenvamalt, kust mujalt kulusid kokku hoida ja äkki kogukond paneb ka omaltpoolt õla alla, et Muraste kooli laienemist rahaliselt toetada? Eestis on ju mitmeid kogukondi, kes on oma taskust annetanud kümneid tuhandeid eurosid, et kool jätkaks või rajataks neile sobivas kohas. Ehk naaberkülade ja isegi Meriküla elanikud tuleks korjandusega kaasa? Siis ei peaks lapsi hommikuti oma autodega Tilgu teel sõidutama.

No comments:

Post a Comment