Tuesday, September 1, 2009

Muraste tulevasest keskusest


Muraste külaselts on asunud kohalikku arengukava looma ja seejuures on oluline roll keskuse loomise projektil Twist.

1. septembril kell 15-16 toimub Mummi trahteris projekti Twist põhjalikum tutvustamine. Arendajad näevad ette luua sinna äripindu ja väike koolituskeskus, mis hõlmab piiratud ala maantee ääres mõisapargi vastas. Kohal on põhiline investor David Honey. Arendajad on valmis vastama küsimustele ja igakülgseks koostööks Muraste seltsiga.

Loe lisa failist: Muraste arendusprojektist Twist ja projekti tutvustust.

Anti Aaremaa kirjutas 29. juunil:

Muraste külaseltsi tegevus on hoogsalt käima läinud. Nüüd peaksime asuma juba aktiivselt planeerima tulevikku ulatuvaid tegevusi. Arengukava koostamisega plaanime küll algust teha septembris, kuid mõtete ja andmete kogumisega võib algust teha.
Esialgsed tegevused on juba välja toonud kitsaskohad. Kui asuda koostama arengukava plaaniga ka reaalsete rahataotlusteni jõuda näiteks seltsimaja või muu nö.r iistvara poole pealt, tekib kohe küsimus-kuhu?
Ajalooline Muraste mõisahoone on erakätes/varemetes. Vaatamata omaniku heale tahtele puuduvad tal ilmselt võimalused sellega midagi ette võtta ja kui, siis ka pigem ehitatakse korterelamuks, mis võiks majanduslikult tasuv olla. Aga pigem ei toimu lähiaastatel seal midagi, kuna praeguses majandussituatsioonis investorid pigem põgenevad Eestist.

Nii et peab otsima ja kaaluma kõiki võimalusi.
Tervisekeskus, kus Jaanikut pidasime, on valla sotsiaalmaa. Muraste külakeskuseks jääb ta aga liiga "ääremaale". Pigem sobiks vabaõhu ja muude ürituste jaoks. Ehk saab teoks sinna avaliku golfikeskuse rajamise mõte, kus see nö karjääriosa (Jaanikukoht) jääbki avalike ürituste korraldamiseks.
Valla planeerimisametnikud on üldiselt soovitanud sotsiaalobjekte ja infrastruktuuri Mummi Trahteri külgnevatele aladele-maanteest mere poole. Seal on aga sots.maad väikesed siilukesed millele ehk hamburgerikioski võiks rajada. Suuremad tükid on Riigi reservmaa, mille
taotlemine vallale võib aastaid aega võtta.

Siinkohal tahan saata suuremale ringile arutamiseks ühe võimaluse, millel oleks ka reaalne kate, kui me näeme vajadust selliste asjade järele, mida plaanitakse rajada.
Tegemist põhiliselt infrastuktuuri panustava arendusega. Nagu Harju maakonna teemaplaneering ütleb, samuti volikogu esimees Helikar Õepa oma artiklis HV Teatajas öelnud: Muraste-Suurupi kant on teenindus- ja sots.objektide poolest äärmiselt armetus olukorras-st.need praktiliselt puuduvad.

Ilmselt oleks aeg meie hääl kuuldavaks teha. Aga et see ei jääks pelgalt virinaks valla ja valitsuse aadressil, peame tõsiselt kaaluma kõiki reaalseid võimalusi.

Eelnevas jutuks olnud planeering on mõeldud Muraste mõis vastas asuvale söötis põllule, bussipeatuse piirkonda - Lastekodu III, IV maaüksustele.

Üldiselt on selle planeeringu menetlemine kestnud juba pikalt, selles on tehtud mitmeid muudatusi.

Kui me leiame, et meile asi sellisel või teisel kujul huvi pakuks, on asja eestipoolne vedaja Aimar Altosaar lahkelt valmis rääkima ja kuulama meie poolt- ja vastuargumente.
Kontakt: murastekulaselts@gmail.com


No comments:

Post a Comment