Friday, June 19, 2009

Meriküla taas vabariigi meedias


Mees lõhkus kruusa saamiseks asfalti. Postimees 18.06.2009

Piirivalvekolledži direktor Jüri Kalve sai 12. juunil telefonikõne: «Kolledži lähedal lõhutakse ekskavaatoriga asfalti!» Miks? Sest üks kohalik mees leidis, et killustik mustkatte all kuulub talle.

Harjumaal Harku vallas Muraste külas asuva Sisekaitseakadeemia piirivalvekolledži juures võib harjutada slaalomisõitu, sest sinna viivad teed on auklikud nagu Šveitsi juust. Olukorra leevendamiseks pandi sealse Lahe tee algusesse möödunud sügisel maha värske asfaltteelõik.

«Vastavalt võimalusele me neid kolledži territooriumile jäävaid teid korrastame,» rääkis kolledži direktor Jüri Kalve. Nimelt on pärast ehitusi jäänud territooriumile vedelema mitmesuguseid ehitusjääke. Järele jäänud materjale kasutatakse aeg-ajalt teeaukude lappimiseks ja parkmetsa korrastamiseks.

Nii vedelesid Kalve sõnul juba aasta või poolteist Lahe tee ja Tilgu tee ristmiku juures kaks väikest paekivituha ja mullasegu kuhja.

«Minu teada saadi see kanalisatsioonikraavi kaevamisel,» meenutas kolledži direktor. «Kuna meil oli teeremont käsil ja asfaldimasin kohapeal, siis lasime ka selle materjali ära planeerida.»

Üle poole aasta ei paistnud keegi selle vastu olevat. Kuni möödunud nädalani. «Reedel väitis üks kohalik, et see oli tema kuhi, mis on asfaldi alla jäänud, ja et tal läheb seda nüüd tarvis,» rääkis Kalve.

Mees oli agaralt kohale tellinud ekskavaatori ja asfalti lammutama asunud. Kusjuures masina juhil polnud tööde teostamise ega kaeveluba.

Tööde tellija väitis kolledži töötajale, et temal on tarvis oma teed remontida selle kruusaga, mis on asfaltkatte alla jäänud, ja see ei ole kellegi asi, kuidas tema oma teed remondib. Kalve sõnul ei olnud vähemalt eilse päevani mingeid tõestusmaterjale, et see materjal kuulus mehele.

Direktori hinnangul katkus ekskavaator üles kahe meetri laiuselt kuni 25 meetrit asfalti. Kui palju selline omavoli maksma läheb, Kalve veel öelda ei osanud. Piirivalvekolledž tegi toimunust pilte ning saatis materjalid Harku valda ja kohalikule politseikonstaablile.

Harku valla järelevalveametniku Andrus Purje sõnul on asi veel niivõrd värske, et vara on objektiivset hinnangut anda või menetlusparagrahvi nimetada. Kui tegu on kaevetööde eeskirja rikkumisega, siis saab süüdi jäänud eraisikut trahvida kuni kuue tuhande krooniga ja juriidilist isikut kuni 20 000 krooniga.

Purje lisas, et kui midagi on kaevandatud ja ära viidud, siis kuulub asi hoopis keskkonnainspektsiooni pädevusse. «Kui kellelegi on varalist kahju tehtud, siis läheb see politsei menetlusse,» esitas ta veel ühe variandi.

Tee lõhkuja jäi eile Postimehe ajakirjanikule Madis Filippovile kättesaamatuks.

-------------------------------------------

Kommentaariks ütlen vaid niipalju, et selles meedialoos on paljutki moonutatud, mitmeid faktivigu ja ei ole süvenetud selle loo tagamaadesse. Ei ole küll toimunuga väga kursis, aga ühte võin öelda - siin on tegemist kahe kange mehe kemplemisega. Millises külas selliseid ei oleks? Ja ega Meriküla erand ole.




No comments:

Post a Comment