Tuesday, June 30, 2009

Meriküla on osake Muraste külast

Mitmed Meriküla juttude lugejad on küsinud, et kus asub Meriküla ja miks seda riiklikest registritest ei leia? Siinkohal väike selgitus.


Elan Muraste külas alates 2002. aastast, olen suht uus elanik. Samas värske elanikuna näen asju ja maastikku uudishimuliku ja uue pilguga ning olen avastanud ja avastan veelgi üha enam meeldivat, miks siin on hea elada. Mingi hetk hakkas tunduma, et vaja oma elamusi ja kogetut jagada ja tasapisi küpses mõte elamuste ja uudiste kogumiseks kohalike jaoks. Ja eks oli vajadus ka kohalikku ellu end sulatada või lõimida, seetõttu ka sai selline asi algatatud. Samas on mind alati köitnud igasugused fotod stiilis 20 aastat tagasi ja 10 aastat tagasi ja nüüd... Seetõttu pildistan kõike ajaloo jaoks, teades, et kant muutub kiiresti, sealhulgas liivakiviklint ja kogu loodus.

Nagu näha mitmed asjad juhtusid ühele ajale, minu veebijuttude tegemise idee, Tilgu tee arendused (SKA, uus tee, Tilgu sadam), Tabasalu Looduspargi aktiviseerumine, Muraste külaseltsi rajamine, Suurupi looduskaitseala skandaalid jpm. Seetõttu tekkis järsku palju materjali, mida lugejate jaoks vahendada. Ja Märtsis tundus, et ei saa mitte vaiki olla, õppisin ära, kuidas veebiblogi tehakse ja hakkasin pihta. Kõige suurem töö oli 2 esimest nädalat, edaspidi on töö hulk stabiilsem.

Endalegi üllatuseks avastasin, et veebiblogi lugejate arv kasvas plahvatuslikult, olen väga palju tagasisidet saanud ja mulle on ka uudiseid saatma hakatud peale Muraste ka Ilmandust ja Suurupist. Ilmselt veebiblogi täidab kohalike jaoks mingi tühimiku (sest nt valla veebileht on ju üsna staatiline ja ajaleht suht kuiv erakonna kiitmisväljund) ja püüan ses suhtes lippu kõrgel hoida, et lugejatele mitte pettumust valmistada.

Kõige suurema tõuke andis muidugi SKA kolimise plaan, mis juba mõni aasta meid kummitamas. Algusest peale on asjad käinud kuidagi tagatubasid mööda ja otsustasin sellele vastu hakata. Tilgu tee aktiivil (TT Grupp), kes esindavad kohalikke detailplaneeringuga soenduvalt, tekkis samuti vajadus oma infot jagada ja sai kaks ideed ühildatud.

Mis puutub Meriküla nimesse, siis praeguseks panin veebilehe päisesse ka juba pisikese seletuse, mis kant see Meriküla on. Kunagi tsaariajal oli kaldakaitsekindluste üks osa Meriküla kordon, ka 90-ndatel oli meie kandis Piirivalve Meriküla kordon täiesti ametlikult. Küla elanikud, kes enamik piirivalvetöö taustaga, võtsid küla nime omaks ja nii me oma kanti kutsume. Samas oleme klindi tõttu Murastest kui ära lõigatud, isegi tee ja ainuke, mis külla toob, algab naaberkülast Ilmandust, ja seetõttu ei ole seni eriti samastunud Muraste kandiga.

Veebilehe loomise peamiseks eesmärgiks oli oma kandi uudiste vahendamine, eelkõige naabrite enda jaoks (no meil ikka juhtub igasugust), seepärast tundus ka veebilehe nimi mönus ja südamelähedane. Pealegi me ka mere ääres ja ma ise paadunud meremees, Saaremaa juurtega. Aga et Meriküla juttudesse on ka kaugema kandi uudiseid ja pajatusi sisse sattuma hakanud, selles on süüdi mu enda uudishimu.

Selle kõige pärast on meie kandi ja veebilehe nimi seotud Merikülaga ja tõepoolest ei leia selle küla nime registritest. Katsun, kui aega saan, leida midagi arhiividest kinnituseks sellele infokillule, et tsaariajal juba seda kohta kutsuti Merikülaks.

Hoian ka lugejat kursis, kui saan uut infot Tilgu tee detailplaneeringu ala ja teeprojektide kohta, mis peale Murastet puudutab ka Ilmandu kanti. Ise toetan jõuliselt Tilgu tee laiendamise asemal uue tee rajamise ideed, projekteerija on isegi ministeeriumi ja valla jaoks esialgse eskiisi teinud. Paevana Rein Einasto ettepaneku kohaselt võiks Merikülani isegi tunneli rajada. Täitsa sobiks. Paeklint jääks moonutamata. Kaevandatavat paekivi ja liivakivi saaks muus osas hästi ära kasutada.

Niiet Merikülaga seotud piirkond - Muraste, Ilmandu ja Suurupi - on suurte muutuste ajastus ja selle, mis toimumas, soovin säilitada kasvõi ajaloo jaoks, kui mitte enamaks.

1 comment:

  1. Tere!

    Sattusin juhuslikult siia lehele ja olen väga rõõmus, et selle lehe leidsin.
    Mina Meelis Mereküla, üks selle küla, tegelikult oli külas ainult üks talu, ehk siis selle talu, järeltulija. Oleme siin oma, lähemate ja kaugemate sugulastega, sugupuud uurinud ja kusagile 17 saj. keskpaika jõudnud. See selleks, aga selle koha nimi on tõesti olnud Meriküla. Vanim kaart, mille olen leidnud, kus Meriküla märgitud, pärineb aastast 1796 ja viimane aastast 1946.
    Perekond, kes sellest talust omale perekonna nime sai kolis 19 sajandi lõpul Ilmandusse ja teistesse Harku valla küladesse laiali ja talukoha ostis mõisast välja Karl Trauberg, Kes selle Mõne aastapärast Peeter Rikkole müüs. Pärast Peetri surma vist 1910 jäi talu peremeheta ja hääbus vaikselt. 1940 pandi hoonetesse vene piirivalvurid. Maa-ameti kodulehel on üleval ka see 46 aasta NL topokaart kaart, kus selle koha nimeks Merekjula.

    Parmat soovides
    Meelis.Mereküla@eesti.ee

    ReplyDelete